Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A műkörmösök és a Covid-19

A műkörmösök és a Covid-19

A műkörmösök és a Covid-19

szöveg: Buzás Virág [picivirág]

Egy éve lassan minden megváltozott a világunkban: a társas szokások, az üdvözlések, de maguk az emberi kapcsolatok is komoly csorbát szenvedtek a pandémia miatt. Sok vállalkozó volt kénytelen szüneteltetni vagy megszűntetni a vállalkozását, rengetegen vesztették el az állásukat, és a karantén a pszichénkre is komoly hatással volt. A műkörmös szalonokban mostanra megszokottá vált, hogy maszkban ülünk egymással szemben és a fertőtlenítés is virágkorát éli.         
Ebben a cikkben szeretnénk egy kicsit segíteni, összeszedni az információkat az olvasókat érdeklő témákban, így segítségünkre sietett több remek szakember: a vállalkozást érintő változásokra, lehetőségekre a Gyöngykönyv Bt. munkatársai válaszoltak, az egészségügyi kérdéseket Dr. Watti Nermin válaszolta meg. A vállalkozási ismeretek szerves részét képzi az alapképzésnek, ám ebben a folyton változó jogszabályokkal teli világban igazán nehéz naprakésznek maradni, főképp a jelenlegi járványhelyzetben. Egy kicsit körüljártuk, hogy milyen lehetőségeink vannak a vírus alatt. Nagyon fontos, hogy ezek az információk az aktuális érvényben lévő jogszabályok alapján készültek. Ha változik valami, akkor az kihat a válaszokra is, ezért érdemes a megadott linkeken továbbtájékozódni.

Először is nagyon fontos tisztázni azt, hogy hogyan jár a táppénz egy KATA-s vállalkozónak?     
A KATA-s vállalkozó, mint minden vállalkozó az első naptól táppénzre jogosult. A covid beteg táppénzes papírjára 7-es kód kerül (Ez azt jelenti tehát, hogy ha valaki "home office"-ban nem tud dolgozni, illetve hatóságilag elrendelt egyedi, 14 napos "karantén", vagy általános, nagyobb területre kiterjedő hatósági "zárlat" alá esik, úgy a keresőképtelenséget a kezelő háziorvos "7"-es kóddal igazolja, azaz keresőképtelen állományba vesz) - ilyen lehetséges akkor is, ha az illető nem beteg, hanem pusztán kontaktszemély. KATA-s vállalkozó sajnos a betegség alatt csak akkor mentesül a KATA megfizetése alól, ha folyamatosan 30 napig beteg. Pl.: január 7-én felveszik táppénzre és február 7-ig táppénzen van, akkor ez egy hónapnak minősül, és így a februári KATA fizetés alól mentesül. De a január havi KATA-t be kell fizetni, aminek ugye február 12.-e a határidő. Ezért majd március hónapban nem kell fizetni.

Hova tartozik a körmös bejelentési kötelezettséggel, ha esetleg elkapta a vírust?
Ha elkapta a vírust vagy kontakt kapcsolat áll fenn, akkor célszerű jelezni a háziorvosnak, aki táppénzre vesz és dönthet az esetleges tesztelési lehetőségről. Viszont ha biztos, hogy ő maga beteg, akkor lelkiismeretesség elvén tájékoztathatja vendégeit, hogy ő covidos lett, így a vendégnek szintén van lehetősége tájékoztatni a kezelőorvosát.

Mennyi idő után állhat hivatalosan újra munkába az, aki beteg volt?
Ez elég érdekes kérdés. Ha produkál 2 negatív tesztet, akkor azonnal munkába állhat. Ha táppénzre veszik, akkor a táppénzre vételtől számított 11. napon már dolgozhat. De ez orvosonként más, a rögzítés miatt...

A covid alatt milyen lehetséges könnyebbítés elérhető a KATA-s vállalkozóknak?  
A covid második hullámában a KATA-s vállalkozók nem kaptak semmilyen kormányzati támogatást. Az első hullámnál ugye nem kellett a KATA összegét megfizetni 2020. március-június közötti hónapokra. Most maximum, ha bérlet díjat csökkentheti a bérlő illetve, ha a körmös önkormányzattól vagy állami tulajdonú üzlethelyiséget bérel, akkor lehetőség van a kérvényezni a bérleti díj csökkentését. (609/2020. (XII. 18.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt az állami és önkormányzati bérleti szerződésekre vonatkozó eltérő szabályokról) Ami most könnyítésképpen említhető, hogy aki az önkormányzatnál kérhető a helyi iparűzési adó csökkentése. Fontos, hogy ez nem automatikusan jár a vállalkozásoknak, hanem a 21NYHIPA elnevezésű nyomtatványon kell kérni 2021. február 25-ig, ügyfélkapun keresztül kell beküldeni. Aki ezen határidőig nem adja be, az lemaradt. Utólag nem kérhető. Azon KATA-vállalkozások, akik az önkormányzatnál KATA elszámolást választanak, azoknak elvileg nem kell beadni automatikusan rendezőik, de több felület is azt javasolja, hogy mindenki adja be, az a biztos. Több önkormányzat is küldi az adózóknak a szívhez szóló leveleket, hogy ne éljenek a helyi adó csökkentéssel, mert egy csomó bevételtől esnek el.

Milyen bejelentési formával dolgozhatnak a körmösök?           
Azon műkörmös, aki otthon dolgozik és sehol sincs semmilyen biztosítotti jogviszony, az nem biztosított, piros a TAJ kártyája, nem jogosult az ingyenes orvosi ellátásra.  (bővebb információk: https://www.nav.gov.hu/nav/ado/jarulek/Kinek_es_mit_kell_ten20210129.html ) Nem tudom, hogy mennyire részletesen akarsz belemerülni. Ez vonatkozik arra a KATA-s vállalkozóra is,aki szüneteli a vállalkozását és nem jogosult munkanélkülire. Neki fizetnie kell az egészségügyi szolgálati díjat, hogy biztosított legyen.

Megéri szüneteltetni a vállalkozást? Ha igen, ez mivel jár?      
Szünetelés… Most nekik nincs kedvezmény. Ki kell fizetni a KATA összegét, ha bérelt helyen dolgozik azt is és ha van egyéb költsége, azt is. Ha van rá fedezete, akkor véleményem szerint nem éri meg, ha kicsit később újra szeretne ebben dolgozni, elveszíti a vendégkörét. Viszont ha teljesen kilátástalan a helyzete, akkor mindenképpen szünteltessen. Szünetelés esetén, ha teheti mindenképpen menjen el a munkanélküli központba, regisztrálja magát vigye be a kért igazolásokat és még akár minimális összegű munkanélkülit is kaphat, és akkor van biztosított jogviszonya, nem kell egészségügyi szolgálati díjat fizetni. Ha nem jogosult munkanélkülire, akkor be kell jelenteni a NAV felé, hogy maga után szeretné fizetni az EÜ szolgálati díjat. Ha valaki szociális okok miatt nem tudja befizetni a havi 8 000 (illetve napi 270) forintot, keresse fel lakóhelyén a Kormányablakot és ott segítenek. A szüneteltetés minimális időtartama 1 hónap, maximuma 2 év. (Aki a szüneteltetést 2016. december 31. előtt kezdte, annak 5 évig lehetséges) A vállalkozás szüneteltetése a következő naptól él (tehát nem azon a napon amikor elindítod). Ha hónap közben kezdi a szünetelést, akkor a KATA adó teljes összegét meg kell fizetni. Ha viszont az adott hónap első napjától szünetel a vállalkozás, akkor ez esetben már nem kell megfizetni a KATA adót az érintett hónapra. Pl.: márciusban már nem szeretnél dolgozni, akkor azt február 28-án be kell jelenteni. Viszont mi a biztonságra hajazva, inkább február 27-én adnánk be, hogy a szünetelés kezdő napja 28 legyen és tutira ne csússzon át másik hónapra, és ne lehessen belekötni. Itt fontos megemlíteni, hogy ha a vállalkozónak 100 000 Ft-ot meghaladó KATA tartozás van, akkor minden figyelmeztetés nélkül kirakják a KATA hatályából és büntetésként 2 egymást követő évben nem választhatja ezt a formát. De ez igaz, akkor is ha elfelejt nyugtát adni. Ha nagy az elmaradás, akkor kérjen rá részletfizetést, általában engedélyezik és elég könnyű igényelni.      

Vannak e elérhető támogatások, pályázatok a most induló, vagy a már katásoknak? 
Ezek a területileg illetékes kormányhivatalhoz/munkanélküli központhoz tartozik. Az elmúlt években volt, hogy átképzési lehetőséget biztosítottak a tartós munkanélkülieknek (sikeres vizsga volt feltétel és még minimális pénz is kaptak) vagy vállalkozóvá válási támogatást lehetett igényelni. Ezen támogatásnál hat hónapig a KATA összegét vállalták át, utófinanszírozás formában. Most nem tudni, hogy vannak vagy lesznek e ilyen támogatási formák.

Miért jobb a KATA, mint a sima vállalkozás, főleg most vírusidőkben?

Miért jobb vagy sem a KATA? Véleményem szerint egy igen tervezhető és kiszámítható lehetőség, Pl: egész évben dolgozok, akkor a NAV felé 12*50 000 Ft adót fizetek be, az önkormányzathoz szintén KATA elszámolást választottam, akkor márciusban 25 000 Ft és szeptemberben 25 000 Ft, így összesen 650 000 Ft adóval rendben vagyok, és ezzel szemben pedig 12 000 000 Ft árbevételig még ÁFA-köteles sem vagyok.  Ha meg darab időszakról beszélünk, akkor minden arányában változik. KATA buktatója a nyugdíj, szolgálati idő és a hitelképesség.  (Aki szeretne róla bővebben tájékozódni: https://bank360.hu/blog/katas-nyugdij) Katásként nem hitelképes, amíg nem tud maga mögött egy teljes lezárt pénzügyi évet. Maga a kata a legtöbb bank esetében egyébként nem okoz problémát, ha eltérő módon is, de hitelezik az ilyen bevétellel rendelkező vállalkozókat.

Ami mindnyájunkat érdekel, mégis ellentmondó információkba ütközünk a netes böngészések során, az az egészségügyi része a COVID-nak. Ezért azt gondoltuk, az lesz a legjobb, ha szakértő segítséget hívunk.            
Az orvosok végtelenül sokat dolgoznak, ebben az időszakban pedig végletekig hajtják magukat, most mégis válaszokat kaptunk Dr. Watti Nermintől a minket, körmösöket érintő kérdésekben.

Annyi mindent hallunk a maszkokról: van, aki tagadja a hasznosságát, van, aki pedig a védelme mellett kampányol. Igazából véd bennünket a maszk például egy szalonban?

Igen. Természetesen véd a fertőzések ellen. Vannak különböző fokozatú szűrést biztosító maszkok. Alapvetően mindegyik megfelelő valamilyen szinten. Akkor tudhatjuk magunkat leginkább biztonságban egy zárt térben - a járvány idején - ha mindenki visel maszkot és betartja a lehető legtöbb óvintézkedést (kézfertőtlenítés, lehetőség szerint távolság tartása, szellőztetés).

Azt gondolom, hogy mivel egy manikűrös és a vendég között viszonylag kisebb a távolság, ezért érdemesebb FFP2, vagy FFP3-as maszkot használni.

A helyes maszkviselés elengedhetetlen. A felső peremen található fémszál teszi lehetővé a tökéletes illeszkedést az orr és az arc felületéhez, ez nagyon fontos, úgyhogy ajánlom, hogy ilyet szerezzenek be a körmösök. Kényelmesebb is és nem utolsó sorban ez vég a legjobban.

Érdemes gumikesztyűben dolgozni?

Igen, minél több vendéggel foglalkozol, annál több esélye van bármilyen infekciónak. Eddig számunkra ezek az viszonylag ismert kórokozók nem okoztak annyi gondot. A COVID-19 pandémia azonban megköveteli az elővigyázatosságot, hiszen még nincs irodalma. Olcsóbb a prevencióra költeni, mint egy elszabadult problémát kezelni, tehát ajánlott a gumikesztyű viselése szerintem.

Mindezek után: egy kicsit ássunk mélyebbre az infektológiában. Elmesélnéd nekünk, hogy hogyan terjed a vírus?

Cseppfertőzéssel terjed. Egy átlag felnőtt ember átlagosan 400-800 ml vizet lehel ki magából naponta miközben lélegzik, a bőr teljes felületéről pedig 500-1000 ml szabad víz “párolog” el naponta, ami nem a verejtéket jelenti. Ezek a vízmolekulák alkalmasak arra, hogy  kórokozók transzporterei legyenek. Így a vírus bárhol jelen lehet. Megint csak magamat tudom ismételni: megfelelő elővigyázatossággal tehetünk az ellen, hogy az áldozatai legyünk.

Érintéssel terjed a vírus? Ha a kezét fogjuk a másiknak, elkaphatjuk a covidot?

Terjedhet, igen. Ha “x” ember fertőző és a fent említett módon kontaminál felülettel, kvázi érintkezésbe lép vele, és “y” ember azzal a felülettel érintkezik, akkor megfertőződhet. Az, hogy milyen felületen, mennyi ideig életképes a vírus, ezt még kutatják kísérletes körülmények között. Tehát terjedhet a bőr érintésével, pl. kézfogással.  Mossunk  kezet rendszeresen, hideg időben többször, mivel ilyenkor a kórokozók életképesebbek maradnak. Ha tehetjük többször fertőtlenítsünk munka közben.

Mit szólsz a  plexifalhoz a szalonban?

Jó ötletnek tartom, jelentősen csökkenti a fertőzés terjedését. Aki teheti, szerezze be, mert a fentebb említett kilélegzés általi fertőződést meg tudjuk vele akadályozni. Kicsit olyan most, mintha el kellene szeparálni magunkat a világ elől. Ez pszichológiailag szörnyű kényelmetlen, viszont rendkívül hasznos a járványhelyzetben.

Milyen fertőtlenítési eljárásokat javasolsz a szalonban?

Az előírt szabványoknak meg kell felelni alapvetően. A felügyelő szervek és a közvetlen munkáltatók ezeket az előírásokat kötelesek ismertetni a munkába lépéskor, munkavédelmi előadás  keretében, aminek teljesítéséről visszaigazolást küld a legfelső szervnek. Ezeken felül az egyéni védekezésre vonatkozólag nincs állásfoglalás. Rajtad múlik mivel, hányszor fertőtlenítesz. Ajánlott a sebészi bemosakodószer. Drága, de jó, persze emberi felületre. :)

Mik azok a jelek, amikor ne jöjjön a vendég, vagy mi magunk mondjuk le őket?

Az Operatív Törzs által felsoroltak, mint tünetek, ha jelentkeznek, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Ezek a teljesség igénye nélkül: hőemelkedés, láz, köhögés, hasmenés, szag-ízvesztés, fejfájás, izom és ízületi fájdalom, szem fájdalma.

A tünetmentes hordozók hogy ismerhetik fel a covid fertőzést, egyáltalán ez lehetséges?

A tünetmentes hordozók nem ismerhetők fel, mert egészségesnek tűnnek. Emiatt a jelenség miatt fontos, hogy betartsuk a szabályokat. Minden embert - legyen az tünetmentes vagy tüneteket produkáló - egyértelműen csak tesztelésekkel lehet kiszűrni. 

Mit tegyünk, ha olyan szalonban dolgozunk, ahol több szolgáltató is dolgozik egyszerre? Hogyan szeparáljuk el magunkat egy közös légtérben?

Azt hiszem ezzel annyit tehetünk, hogy törekedni kell arra, hogy az adott helységben várakozó vendég ne tartózkodjon és a munkafolyamatot gyorsítani tudjuk annyira, hogy legyen több idő két vendég között szellőztetni és fertőtleníteni az asztal és az eszközök felületét.

A levegőtisztító berendezések milyen hatásfokkal működnek? Megéri használni a szalonban?

Többféle légtisztító berendezés van. Ezeket ipari és magánhasználatra is igénybe lehet venni. Általában négyzetméter nagyságban van megadva a gépek hatásfoka, tehát vannak gépek 50, 100 négyzetméter, vagy annál nagyobb helyiség levegőjének tisztítására. Legelterjebbek az ózongépek, amelyet a legtöbb egészségügyi intézmény és az Országos Mentőszolgálat is alkalmaz. 

Egy újabb típusú légtisztító berendezés az úgynevezett térsterilizátor. Ezek nem ózonnal, hanem más mechanizmussal tisztítják a levegőt. Azt gondolom, hogyha tehetjük, ezzel is érdemes élni.

Lássuk, hogy milyen most a körmösök helyzete országszerte. A legtöbben arról számolnak be, hogy fogynak a vendégek, tehát a járványhelyzet kedvezőtlenül befolyásolja a körmösök megélhetését. Még azok is, akiknek teljes vendégkörük volt, azt mondják, hogy a vendégek vagy félnek eljönni a covid miatt, vagy pont a vírus miatt kényszerülnek –jobb esetben- otthon maradni, vagy elvesztették a megélhetésük forrását és nem marad pénz már erre a luxuscikkre.    
Merthogy újfent luxuscikké vált a szakértői kezek által ápolt kéz. Ahogy anno bejött a géllakk, mint újítás, sokan áttértek a tartós lakkozás nyújtotta kényelemre és nem mellesleg anyagilag is jobban megérte a vendégeknek. Ahogy a technológia fejlődött, úgy nőtte ki magát a géllakk önálló, megfizethető ápoltsággá. Most viszont az érződik, hogy még ezt sem feltétlenül engedhetik meg maguknak az emberek.            
A kéz- és lábápolók és műkörömépítők újabb kihívása az újonnan elrendelt vészhelyzet miatti bezárások. Sajnos két hétig nem nyithatnak ki a szolgáltatók, és ez újabb kihívásokkal szembesíti a körmösöket, mind a járulékfizetés, mind a megélhetés terén. Sokan két nap alatt próbálták behozni a két hetes kényszerszünetet, ami lehetetlen küldetés.
A digitális oktatásra való átállás a körmösöket és leendő körmösöket is érinti. Egyre több oktatás zajlik online, persze a kerettantervben megszabott kontaktórák biztosításával. Az online díszítő és technikai kiegészítő képzésekhez javarészt nincs előfeltétel, így azokon bárki részt vehet, aki szeretne. Ez nagyban megkönnyíti azok életét, akik mondjuk kisgyerek mellől vagy a távolság miatt nem tudtak volna ellátogatni egy-egy képzésre, mielőtt még megállt volna a világ. Az online térben a jó felbontású kamerák által készített felvételeken remekül megtekinthetőek a technikai elemek. Ami mégis talán az online tanulás mellett szól, hogy bármikor, bármennyiszer visszanézhető. Ez a technikai újítás kedvezően változtatott az oktatás jelenlegi minőségén, legalábbis a megkérdezett körmösök mind pozitívan nyilatkoztak róla.

Összességében a negatívumok mellett azért találhatunk jócskán pozitív dolgokat is a szakma kapcsán a covid helyzet alatt, hiszen minden attól függ, hogy milyen szemüvegen át nézzük a világot és mivel körmösök vagyunk, a miénk tuti tele lesz csillámmal… ;)

 

Keresés