Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Bakos Erika: Szakoktatói képzés, Világbajnokság, Olimpia!

Bakos Erika: Szakoktatói képzés, Világbajnokság, Olimpia! Bakos Erika hihetetlen történetének első részét már olvashattátok a blogon. A második részben Erika a nemzetközi versenyekre koncentrál. Rengeteget tanulhatunk belőle arról, hogyan működik a nemzetközi körmös világ és a versenyek. Ha még nem olvastad az első cikket, kezd azzal!

2012-es évhez tartozik, hogy letettem a minősített szakoktatói képzést, hiszen szerettem volna okj-és képzésen oktatni a jövőben. Mérföldkő volt az életemben ez az oktatás, amit a Crystal Nails indított és Szatmári Felicia volt az oktatóm. Itt tanultam meg tanítani.

Ez az iskola egy nagyon erős alapot adott nekem, a vizsga borzasztóan nehéz volt, de itt nem is lehetett mellébeszélni. Hiszen a jövőben a tanulók oktatása hatalmas felelősség. Sok barátság kötődött, a szakma szeretete itt is összehozta az embereket, a mai napig bármikor találkozunk Haller Melindával, Papp Izabellával, vagy Méhész Alexandrával, Teglovics Ildivel mindig tudjuk hol kezdtük!

 

Az első olimpiai cím megszerzése


2013. Októberében Münchenben szereztem meg az első Világbajnoki címemet.

A téma:a divat találkozása a tradícióval

Első hallásra, de még másodikra se tudtam mit kellene csinálni. Viszont végeztem egy kis kutatómunkát. Leutaztam Kalocsára, és a helyi tányérfestő manufaktúrában tanultam Magyarország jellegzetes mintáiból párat, lementem a Hortobágyra is ihletet gyűjteni.

Majd összeállt a kép, és jöhetett a gyakorlás. 9 méter anyagból varrattam ruhát ami divatos is volt, elől mini, hátul uszályos, és tradicionális is, hiszem kalocsai mintákkal hímeztettem ki a felső részt és az úszályt is, és természetesen piros, fehér, zöld színű volt!

 

Találkozás a Zodiac strasszkövekkel


Itt találkoztam először a Zodiac strasszkövekkel, hiszen a varrónőtől elhozott ruha csak félig volt kész, 1500 db strassz követ ragasztottam rá egyessével. Ezzel is követve az aktuális divatot, hiszen akkoriban is nagy divat volt a csillogás.

Ebben az évben nagyon sok barátságot kötöttem (hiszen említettem, hogy a szakmán belül nem igazán kaptam segítséget), egyedül Barsi Móni volt aki fogadott és segített, hiszen ő már rutinos versenyző volt Münchenben. Valamint, hatalmas köszönet Vígh Gábornak, akit csak Mesteremnek hívok.

Szerettem volna, valami különlegeset alkotni, ami nem mindennapi.

Egy versenyfelkészülés fontos része, hogy olyat készíts, ami egyedi, ha a zsűri végigmegy a munkákat nézve, a tiédre emlékezzen. Így felvettem a kapcsolatot a Mesteremmel, és air brush képzésre jelentkeztem be hozzá. Általa megtanultam ruhát, testet, de akár körmöt is fújni pisztollyal. Hihetetlen kézügyessége ámulatba ejtett.

Önzetlenül segített több versenyemen is, és minden versenyemen első számú szurkolóm volt itthonról.

 

 

2013. Nagyon sikeres év volt a Magyar csapatnak hiszen


- Kovács Gabó arany éremmel, - Assenbrenner Nikoletta ezüsttel, -Gonzálesz Szilvia szintén arannyal, flat kategóriában, - és én 3D kategóriában, arannyal térhettünk haza! Super csapat volt, és sajnos ma már így 6 év után nincs ilyen.

Pedig nagyon sok jó szakemberünk van a versenyzés terén is, bármikor fel tudnánk venni a versenyt nemzetközi szinten is. A verseny után a Crystal Nailstől kaptam lehetőséget, hogy csatlakozhatom a csapathoz, amire hihetetlen büszke voltam. 1.5 évig tartoztam hozzájuk, sok tanulóval találkozhattam bemutatók alkalmával a Körömhajón, a Syma csarnokban és a Millenárison is.

Viszont amióta saját magam ura lettem a szalonban én a Pearl Nails anyagaival dolgoztam, hiszen fontos volt az ár-érték arány. Jó minőségű anyagnak éreztem, a vendégeim is bírták és szerették.

Valamint nagy példa képem Barsi Móni is a Pearl oktatója volt.

 

Így amikor lehetőséget kaptam, csatlakoztam hozzájuk.


Velük Romániába oktathattam és bemutatózhattam nagyon sokat. Rengeteg anyagot teszteltünk és nekik köszönhetem az első Londoni Olimpiára való kijutásomat. A Londoni Olimpia, az egyik, ha nem a legnagyobb Európai verseny, itt minden kategória megtalálható, akár építő vagy akár díszítő. Géllakk, zselé, porcelán építés, stiletto, építő díszítő, runway, és reality szalon diszítő kategória, tipbox, és fantasy is.

Szó szerint hatalmas élmény, abban az évben 2015-ben, 648 induló nevezett a három napos rendezvényre. Mindenki kap a regisztrációnál részvételi oklevelet, és ajándék csomagot is. Én diszítő versenyzőként négy kategóriában indultam.

A legfontosabb ezen a versenyen, hogy minden szabályt nagyon pontosan el kell olvasni és be kell tartani, mert helyezések múlhatnak rajta. Nagyon sok vita alakult már ki, hogy ki melyik divisionba azaz, kategóriába kell, hogy induljon. Segítség :

  • DIVISION 1 (kezdő) : lehetsz bármikortól szakember, nem számítanak az évek, a lényeg még nem versenyeztél sehol
  • DIVISION 2 (haladó) : versenyeztél már de versenyt nem nyertél
  • DIVISION 3 ( profi) :én úgy hívom ezt a kategóriát, hogy a Terminátorok! A bajnokok, bármilyen versenyen nyertél már arany érmet akkor ez a te kategóriád.

Amennyiben nem a helyes kategóriában nevezel, akkor áttesznek, vagy kizárhatnak. Na én természetesen a Terminátorokkal versenyeztem, hiszen világbajnok voltam már. Négy kategóriában indultam, és a profi kategóriában 2 ezüst érmet hozhattam el Fantasy és reality kategóriában.

Az egyik tanítványom volt a modellem, az egyik szakmai lap őt választotta meg az Olimpia szépének. Munkám itt free style, azaz szabadon választható, hiszen nincs kiírt téma. Illés Fanni, a modellem tündér lett, hegyes füllel, szárnnyal, és 219 db porcelánból készített arccal a ruháján.

 

Hogy miért ennyi?


Azért mert előző évben nem tudtak dönteni kik legyenek a dobogón, így az arcok száma döntött, hiszen ez a nehézségi fok a kategóriában.

Így nem bíztam a véletlenre. Kb. 6 hónapot dolgoztam a munkámon éjszakánként, hiszen nappal dolgoztam. Ehhez a munkámhoz is nagyon sokat segítettek a Zodiac kövek, hiszen egyszer már szerencsét hozott a gyönyörű csillogásuk, így ismét ezekkel a strasszokkal dobtam fel a tündéremet.

Profi kategóriában hatalmas elismerésnek éreztem, hogy két kategóriában is a dobogón állhatok, hiszen akkor már inhüvely gyulladással szenvedtem a jobb kezembe. A verseny előtt kaptam az utolsó adag szteroid injekciót az ujjaim közé, mert az ecsetet is alig tudtam megfogni!

A szalon diszítő kategóriában (reality) természetesen a helyszínen, kellett 45perc alatt 3 korosztálynak mintát festeni tippre. (25-35-45+) Begyakorolt mozdulatokkal érkeztem és sajnos végig remegő kézzel (környékemen mindenki hallotta, hogy magyar vagyok, a néha elég intenzív szitkozódásomból) Mi lett volna ha nem remeg a kezem? Így az ezüst érem minden betegségre gyógyír volt.

A csapat hatalmasat tarolt, kezdő kategóriában, a győztesek - győztese, Winner of Winner, kupát hoztuk el, haladóba több ezüst érem között, Tamás Melinda barátnőm hozott arany érmet zselé kategóriában.

 

A profiban pedig én indultam egyedül.


Ezek után természetesen minden hazai versenyen próbáltam részt venni, pl. Körmös Oscar, ahol arany érmet ért a Titanic tipboxom. Majd már készültem a következő évre, és természetesen újra az Olimpiára.

Itt másfél év együtt végzett munka után elszakadtunk a Pearltől, de kapcsolatunk a mai napig nagyon jó, én mindig úgy éreztem, hogy ők a szakmai családom. A 2016-os olimpiát már egyedül, cég támogatás nélkül vállaltam be a lányommal, ő volt Aphrodite.

Természetesen fantasy kategóriáról beszélek. Ismételten 4 kategóriában indultam aminek azért elég komoly a költsége. Kb. 120.000.- plusz repjegy, szállás 2 főre.

Bizony ezt csak úgy tudtam finanszírozni, hogy ezért tanítottam. Amit az oktatások alatt kaptam, azt forgattam vissza a versenyzésbe. Ez a verseny országos hírnevet hozott nekem. Igaz a helyezés újra, profi kategóriában 2 ezüst és 2 negyedik hely volt, de a legjobb Magyar eredmény az enyém lett.

Megkeresett a Bors napilap a Blikk, a helyi újság, rádió és tv, valamint az RTL klub, Fókusz című műsora.

Kijöttek hozzám a stábbal, és kérdezték mi is történt, mert hogy azért aki ismer az tudja, velem mindig történik valami. Így is volt, hiszen a fantasy kategóriánál, itthon elkészített díszeket ott kell felhelyezni egy óra alatt a páston.

A lányomnak, hogy ne fázzon egy elektromos derék melegítőt tettem a székére, az előtt ült. Majd 15-20perc után szólt, hogy füst van, mire kiderült, kigyulladt a derék melegítő, megmarva a műanyag széket.

Gyorsan kitéptem a vezetéket, és elrúgtam a füstölgő derék melegítőt, erre figyelt fel a média: "majdnem tragédiába fulladt a műkörmös megmérettes" így konferálta fel a sztorinkat a Fókusz.

Már mindenki tudta ki az a Gyöngyösi Anyuka aki 18 éves lányával indult versenyezni Londonba.

 

Magyarország legmagasabb eredményével térhettünk büszkén haza.


A versenyek meghozták az oktatásban is a népszerűséget. Egyre több helyre hívtak tanítani itthon és külföldön is. Évente kétszer járok Romániába, ahol minden képzés telt házas. Nagyon szeretek kimenni hozzájuk, hiszen hatalmas szeretettel várnak.

Mindig kiviszem a Zodiac aktuális gyönyörű strassz köveit, az új tananyaggal együtt.

Belgiumban, Antwerpenben is többször voltam már oktatni. Ahol már kiállításon is bemutatóztam és versenyeztem is. Nulla tapasztalattal a vendéglátóim, beneveztek egy nemzetközi Műkörömépitő versenyre.

Ami azért volt jó, mert soha addig egy szett pink & white verseny munkát se készítettem. Itt muszáj volt, mert bíztattak, hogy ők tudják, képes vagyok rá! Habár nem ártott volna gyakorolni, de csodák csodája 3.helyezést értem el.

Annyira boldog voltam, mintha életem első versenye lett volna! Aztán jött a november, és megkeresett az akkor már Amerikában élő többszörös Magyar, Európa, és Világbajnok Koppányi Emese. Nincs e kedvem elhagyni Európát, és Amerikában versenyezni. Ki mondhatna erre nemet? Így januárban elindultam Long Beachre versenyezni. Hatalmas tervekkel, éjjel-nappal erre készültem. 

 

 

Segítség, ha külföldön szeretnél versenyezni


Külföldön szeretnél versenyezni, de nem tudod, hol találsz információt?

Az Olimpia azaz a Nailympia, nagyon sok országban elérhető és színvonalas verseny. London mellett az Olaszországban megrendezett, az másik legnagyobb rendezvény. A Facebookon megtalálható a Nailympia oldala, ott részletes látod az aktuális versenyek leírását. -Ezen kívül Európában is egyre népszerűbb a Nailpro Kupa. Bulgária, Románia Lengyelország, Ukrajna, Szerbia, Csehország, Szlovákia.

Ezeket a versenyeket egybe fogja egy oldal a Nailpro Complication Europe, szintén a Facebookon. Nagyon színvonalas, nagy létszámú versenyek, ahol a zsűri tagjai a világ minden tájáról meghívott elismert szakemberek.

A Nailpro kupákon is vannak kezdő - novice és haladó - veteran kategória. Itt az számít kezdőnek aki még soha nem nyert versenyt. Érdekesség viszont, ha pl: Díszítő Bajnok vagy, de építésben, soha semmilyen verseny nem nyertél, akkor díszítő kategóriában veterán vagy építőben viszont novice, azaz kezdő. Ez az egy olyan verseny ahol ez így működik.

Remélem segítettem a versenyek nagy világában eligazodni, a következő cikkben pedig átlépjük Európa határait, és irány Amerika! Ha érdekel tarts velem!

Keresés